Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel olarak en gelişmiş bölgesi olan Marmara Bölgesi’nin, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan yapısı ve geçiş bölgesinde yer alması her anlamda farklı özelliklere sahip olmasında temel faktördür. Marmara Bölgesi’nin en özel şehirlerinden biri olan Balıkesir, bölgenin kültür özelliklerini potasında eritmiştir.
BALIKESİR GELENEKSEL GİYSİLERİ
Balıkesir İli halk kültürü açısından zengin bir yapıya sahiptir. El sanatları, halk oyunları ve halk mutfağı en göze çarpan alanlardır.
Balıkesir Halk Oyunları zengin bir kültürel yapıya sahiptir.Yörede bulunan birçok farklı etnik grup kültür çeşitliliğini ortaya çıkarmaktadır ve bu halk oyunlarına da yansımaktadır. Genel olarak bakıldığında oyunlar daire,düz çizgi ve karşılıklı geçişler şeklinde oynanmaktadır. Yöredeki oyunlar genel halk oyunları türlerinden Zeybek,Güvende,Kaşık Oyunları ve Bengi sınıfına girmektedir.
Halk Müziği, halk tarafından benimsenen ve kulaktan kulağa yayılarak halkın sahibini bilmeden çalıp söylediği ezgilere denilmektedir.Balıkesir İl sınırları birçok kültürel yapıya ev sahipliği yaptığı için müzik kültüründe de zenginlik görülmektedir.
Balıkesir ve çevresinde, halk arasında her yaş dönemine özgü farklı oyunlar ve oldukça heyecanlı spor etkinliklerine rastlanmaktadır.
Balıkesir ve çevresinde eski zamanlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları, olayları konu edinen çeşitli hayalî hikâyeler anlatılır. Bu anlatmalardan en bilinenleri Sarıkız Efsanesi ve Hasan Baba Yatırı’dır.
Anadolu gibi tarihin derinliğine yaşandığı, uygarlıkların kesiştiği toprak parçasında bugüne ulaşan mimari mirasın korunması büyük önem taşımaktadır.
Balıkesir İli coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.Her etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur.
Balıkesir’in merkezinde ve genelde tüm ilçelerinde yıl boyunca düzenlenen çeşitli festival ve şenlikler düzenlenmektedir. Düşman işgalinden kurtuluş günleri Eylül ayı içerisindedir ve ilçelere göre farklı tarihlerde kutlanmaktadır.
Kütüphane, sinema salonu, tiyatro salonu, gazete ve dergi sayıları gibi maddi kültür öğeleri toplumun kimliğini oluşturan ve gelişmişlik göstergeleri arasında yer alan çok önemli unsurlardır.
Halk oyunları bir kentin tarihi gibi o kentin kimliğini oluşturan temel öğelerinden birisidir. Diğer bir ifadeyle, bir kentin halk oyunları kültürü, o kentin tarihsel geçmişi kadar önemli ve üzerinde önemle durulması gereken alanların başında gelir.
Balıkesir, coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Her etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur.
Evlerimiz, ömrümüzün büyük bölümünü içinde geçirdiğimiz, rahatlık ve huzurumuzu kendisinde bulduğumuz, acı - tatlı hatıralarımızı, pek çok güzelliği paylaştığımız yegâne mekanlarımızdır.
Balıkesir’in merkezinde ve tüm ilçelerinde yıl boyunca düzenlenen çeşitli festival ve şenlikler düzenlenmektedir. Düşman işgalinden kurtuluş günleri Eylül ayı içerisindedir ve ilçelere göre farklı tarihlerde kutlanmaktadır.
Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerle vakıflar, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 26. maddesi doğrultusunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin almak şartıyla kendi hizmet konularının veya amaçlarının gerçekleştirilmesi için her çeşit taşınır kültür varlığını içeren müzeler kurabilirler.