Korunarak günümüze ulaşan
KÜLTÜREL DOKU
-
Tarihi Yapılar - İbadethaneler
T.C.Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2014 yılı Haziran ayı sonu itibariyle Balıkesir Genelinde toplam 2926 adet Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı mevcuttur.
Devamını Oku -
Geleneksel Halk Kültürü
Halk oyunları bir kentin tarihi gibi o kentin kimliğini oluşturan temel öğelerinden birisidir. Diğer bir ifadeyle, bir kentin halk oyunları kültürü, o kentin tarihsel geçmişi kadar önemli ve üzerinde önemle durulması gereken alanların başında gelir.
Devamını Oku -
Karesi
Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara bölümünde yer alan Karesi ilçesi 12.11.2012 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen 6360 sayılı “ 14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe Kurulmasına Dair Kanun" ile kurulmuş olup Balıkesir ilinin merkez iki ilçesinden birisidir.
Devamını Oku -
Marmara
Eşsiz doğası, temiz havası, berrak denizi ve tabii plajlarıyla huzur dolu bir tatil geçirmek isteyenlerin tercihi olan Marmara Adası, zeytinlikleri, bağları, yükseklerdeki kızılçamları ve güneydeki makileriyle yakınındaki diğer adalardan ayrılır. Yüzyıllara meydan okuyan görkemli yapıların hammaddesi olan mermeri bağrından çıkaran ada, mermerin rutubeti emmesi sayesinde dünyada rutubeti olmayan iki adadan biridir.
Devamını Oku -
Bigadiç
Eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde Balıkesir’e 38 km. mesafede olan Bigadiç, tarihi olarak MİSYA bölgesinin önemli askeri geçit noktalarından birini teşkil etmektedir. Bilhassa Karesi Beyliği ve Osmanlılar zamanında imar görmüş olup, önemli tarihi eserler günümüze kadar gelebilmiştir.
Devamını Oku -
Efsane ve İnanışlar
Balıkesir ve çevresinde eski zamanlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları, olayları konu edinen çeşitli hayalî hikâyeler anlatılır. Bu anlatmalardan en bilinenleri Sarıkız Efsanesi ve Hasan Baba Yatırı’dır.
Devamını Oku -
Kepsut
Kentin kadim yerleşimlerinden Kepsut’un Misyalılar devrindeki adı Hadri Anut veya Herun’dur. Kepsut’un ise isim kökü olarak “Kes-bit" kesildiğinde hemen yerine yenisi yetişen anlamına gelmektedir. Halk arasında söylenen “Arabamın espiti dolaşalım Kesbiti" türküsüne bakılacak olursa isminin “Kesbit" ten geldiği varsayımı daha doğrudur. Bir başka varsayım da, (Kev-keb-i-sut) kelimesi “faydalı yıldız" demektir.
Devamını Oku -
Balya
Balıkesir merkeze 50 km mesafedeki ilçenin kurulduğu tarih ile ilçenin adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir. İlçe Helenistik ve Roma dönemlerine ait iskan kalıntılarının yanında Grek ve Pers uygarlıklarına ait tümülüsler de tespit edilmiştir.
Devamını Oku -
Resmi Kurumlar
Balıkesir 30 Mart 2014 tarihine kadar il belediyesi statüsündeydi. Yerel yönetim olarak il geneline hizmet veren Balıkesir İl Özel İdaresi, merkezde Balıkesir Belediyesi ve ayrıca 18 İlçe Belediyesi ile belde belediyeleri bulunuyordu.
Devamını Oku -
Gönen
İlçe, Bursa - Çanakkale karayolu üzerindedir. Balıkesir’e 114 kilometre mesafede olan Gönen’in, sahip olduğu verimli topraklarında çeltik üretimi başta olmak üzere her türlü meyve, sebze ve bakliyat yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Devamını Oku -
Coğrafi Durum
Balıkesir; batıdan Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi’ne; kuzeyden İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan stratejik kent konumundadır. Bu sebeple, Türkiye’nin binlerce yıllık kültürel birikimine katkı sağlayan göç yollarının önemli kavşaklarından biri olmuştur.
Devamını Oku -
Balıkesir Mutfağı
Balıkesir İli coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.Her etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur.
Devamını Oku -
Susurluk
Balıkesir merkeze 42 km mesafede olan Susurluk Balıkesir - Bursa kara yolu üzerinde bulunmaktadır. İlçe Osmanlı döneminde Fırt, Susığırlığı ve Susurlu isimleriyle anılırdı. Susurluk başta nahiye konumundayken 1926 yılında ilçe statüsü kazanmıştır.
Devamını Oku -
Edremit
Balıkesir’in önemli turizm merkezlerinden biri olan Edremit, Akçay, Güre, Zeytinli ve Altınoluk mahalleleri, berrak suları, plajları, kaplıcaları, mesire yerleri, doğal ve tarihi güzellikleriyle keyifli bir tatilin ideal alternatiflerindendir.
Devamını Oku -
Havran
Ege Bölgesi’nin Edremit Körfezi’ne doğru uzanan verimli bir ovası üzerine kurulmuş, çok tarihi bir yerleşim yeri olan Havran, Osmanlı dönemi kaynaklarında “Haran Eli", “Franeli" veya Viraneli" şeklinde geçmektedir.
Devamını Oku -
Ekonomi ve Yatırım
Öncelikle belirtilmesi gereken, en son 2013 yılında açıklanan veriye göre Balıkesir geleceklerinden en umutlu olan insanların yaşadığı ildir[1].
Devamını Oku -
Gömeç
İsmini bal peteğinden alan Gömeç, Ulu Önder Atatürk’ün siluetini andıran kayalıkları ve asırlık çınar ağaçları ile ünlüdür.
Devamını Oku -
Ayvalık
Ayvalık, zeytin ve çam ormanlarının denizle kucaklaştığı, iç içe geçmiş birbirinden güzel koyları, çevresini sarmalayan irili ufaklı 24 adası, adeta bir açıkhava müzesini andıran mimari yapıları ve büyüleyici denizaltı dünyasıyla keşfedilmeyi bekleyen bir turizm cennetidir.
Devamını Oku -
Konaklama
Balıkesir, önemli merkezlere yakınlığı, kolay ulaşılabilir olması ve sunduğu çok farklı turizm seçenekleri ile Marmara Bölgesi’nin çok tercih edilen bir şehri.
Devamını Oku -
Altıeylül
Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara bölümünde yer alan Altıeylül ilçesi 12.11.2012 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen 6360 sayılı “14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe Kurulmasına Dair Kanun" ile kurulmuştur. Balıkesir ilinin merkez iki ilçesinden birisidir.
Devamını Oku -
Antik Kentler
Antandros Edremit İlçesinin Altınoluk Beldesinin 4 kilometre doğusunda, Kaz (İda) Dağı eteklerinde yer alıp, kurucuları hakkında farklı görüşler bulunmaktadır
Devamını Oku -
Sındırgı
Doğal güzellikleri ve yeraltı kaynaklarıyla keşfedilmeyi bekleyen Sındırgı, eskiden Koruköy adı ile anılıyordu.
Devamını Oku -
İvrindi
Adının kesin olarak nereden geldiği bilinmemekle beraber Rumca Avrandi’den geldiği sanılan İvrindi, yapılan araştırmalara göre MÖ. I. ve II. yüzyılda yoğun bir yerleşime sahne olmuştur.
Devamını Oku -
Balıkesir’de Turist Olmak
Balıkesir sahip olduğu doğal ve kültürel değerleriyle Türkiye’de önemli bir çekim merkezidir. Aslında Balıkesir, turizm açısından bir fırsatlar şehridir. Balıkesir bakanlık belgeli tesis bakımından Türkiye’de 7. sırada, belediye belgeli tesisler bakımından ise 4. sıradadır.
Devamını Oku -
Tarih
Verimli topraklar, uygun iklim, Marmara ve Ege denizlerine kıyısı olması gibi özellikleriyle batı Anadolu bölgesi, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Yapılan yüzey araştırmaları neticesinde Balıkesir yöresinin tarih öncesi dönemde, özellikle Kalkolitik çağın sonlarında Balkanlar’dan gelen göçmenlerin yerleşimine sahne olduğu anlaşılmaktadır. [1]
Devamını Oku -
Bandırma
Bandırma, tarihi geçmişi, nüfusu ve doğal ticari imkanlarıyla Balıkesir’in dışarıya açılan penceresi konumundadır. Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan ilçenin doğusunda Karacabey, batısında Gönen, güneyinde Manyas ve Kuş Gölü bulunuyor.
Devamını Oku -
Yerel Medya
Gazete, Redyo ve Tv’ler.
Devamını Oku -
Manyas
Manyas ilçesi Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi’nin sınırları içinde yer alır. İlçe, doğusunda Bandırma ve Susurluk, batısında Gönen, kuzeyinde Manyas Gölü, güneyinde ise Balya ile çevrilidir. Balıkesir’e 82, Manyas Gölü’ne 10 kilometre mesafededir.
Devamını Oku -
Nüfus ve Eğitim
Bölgenin ilk yerleşimcileri olan Misyalılar, süreç içerisinde sırasıyla Hitit, Frig, Pers, Büyük İskender ve Bergama Krallığı, Bizans egemenliği altında yaşamışlardır. Savaş ve istilalar sebebiyle, sürekli nüfus yapısı değişen kentin son hakimi Türkler olmuştur.
Devamını Oku -
Dursunbey
Dursunbey çevresine, Romalılar döneminde Abrettene adı verilirdi. Abrettene bölgesinde merkez olan Dursunbey’in ismi de Hadrianeia idi. Hadrianeia ismi ünlü Roma İmparatoru Hadrian’dan gelmektedir. Hadrian şehrinin milattan sonra 131-132 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir.
Devamını Oku -
Savaştepe
Marmara bölgesinin güneyinde yer alan Savaştepe, batısında İvrindi, doğusunda Bigadiç, güneyinde Soma, kuzeyinde Altıeylül ilçeleri ile komşudur. İlçenin tarihi, insanlığın ilk dönemlerine kadar dayanmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalarla ilçede Tunç Çağı’na ait kalıntılara rastlanmıştır. Bunlardan Sazlıdere Höyüğü önemli kalıntılar arasındadır.
Devamını Oku -
Erdek
İklimi, coğrafyası ve doğasıyla tarihin ilk çağlarından itibaren insan yerleşimine sahne olmuş Erdek, Herotot’a kadar birçok seyyahın övgüsüne, gezginlerin anılarına konu olmuştur.
Devamını Oku -
Burhaniye
Antik Çağ’ın adalet, barış, sağlık ve buluşma merkezi olan Burhaniye, “Zeytin Rivierası" olarak anılan Edremit Körfezi’nin şirin bir yerleşim merkezidir.
Devamını Oku