Verimli topraklar, uygun iklim, Marmara ve Ege denizlerine kıyısı olması gibi özellikleriyle batı Anadolu bölgesi, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Yapılan yüzey araştırmaları neticesinde Balıkesir yöresinin tarih öncesi dönemde, özellikle Kalkolitik çağın sonlarında Balkanlar’dan gelen göçmenlerin yerleşimine sahne olduğu anlaşılmaktadır. [1]
Balıkesir; batıdan Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi’ne; kuzeyden İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan stratejik kent konumundadır. Bu sebeple, Türkiye’nin binlerce yıllık kültürel birikimine katkı sağlayan göç yollarının önemli kavşaklarından biri olmuştur.
TÜİK’in ADNKS sonuçlarına göre Balıkesir’in 2014 yılında nüfusu ülke ortalamasının üzerinde artarak 1 milyon 189 bin 57 kişiye ulaştı.
Balıkesir, 6360 sayılı Kanun kapsamında Büyükşehir oldu ve il belediyesi 30 Mart 2014 yerel seçimleri ile birlikte büyükşehir belediyesine dönüştü.
Balıkesir genelinde altyapı ve ulaşımla ilgili yatırım ve hizmetler Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve sorumlulukları arasındadır. Taşımacılık, elektrik ve doğalgaz ile ilgili özel işletmelerce de hizmet verilmektedir.
Osmanlı Devleti döneminde özellikle 17. ve 18. yüzyıllarda Balıkesir önemli bir üretim ve ticaret kentidir. 1912 yılında hizmete alınan Bandırma – İzmir demiryolu ile kent İzmir ve İstanbul ile entegre hale gelmiş ve bu durum kentin ekonomisinin canlanmasını sağlamıştır.
Balıkesir ve Çanakkale illerinden oluşan TR22 Bölgesi, coğrafi konumu itibariyle ulaşım ağları açısından stratejik bir öneme sahiptir
Türkiye’de çok partili sisteme geçiş sonrasında Balıkesir’in siyaset ikliminde de kendine özgü şekillenmeler, değişimler olmuştur.
Türkiye’nin batısında, Marmara ve Ege Bölgeleri arasında konumlanan TR22 Güney Marmara Bölgesi Balıkesir ve Çanakkale illerinden oluşmaktadır.
Öncelikle belirtilmesi gereken, en son 2013 yılında açıklanan veriye göre Balıkesir geleceklerinden en umutlu olan insanların yaşadığı ildir[1].
Bölgenin ilk yerleşimcileri olan Misyalılar, süreç içerisinde sırasıyla Hitit, Frig, Pers, Büyük İskender ve Bergama Krallığı, Bizans egemenliği altında yaşamışlardır. Savaş ve istilalar sebebiyle, sürekli nüfus yapısı değişen kentin son hakimi Türkler olmuştur.
Balıkesir’de geleneksel sporlar arasında güreş en önde gelmektedir. Bunu deve güreşleri ve at yarışları takip eder.