Daskyleion Antik Kenti
Daskyleion’un kelime anlamı “Daskylos’un Yeri” demektir. Damaskus’lu Nikolaos’tan öğrendiğimize göre, M.Ö. 7.yy başlarında hanedan kavgaları nedeniyle Lidya’dan sürgün edilen efsanevi Lidya kralı Daskylos, bugünkü güney Marmara Bölgesi’ne antik adıyla Hellespontos Phrygia’sına gelmiş ve burada göl kıyısına yerleşmiştir. Yerleşim “Daskyleion” adını alınca gölde “Daskylitis Limme” olarak anılmaya başlamıştır.
Günümüzden 2500 yıl önce, M.Ö. 547 yılından itibaren “Anadolu’da Genel Valilik Merkezleri” oluşturan Persler, hem Hellespontos’a yakın hem de yaban kuşlarının ve balığın bol olduğu bir göl kıyısında verimli topraklara sahip, bugünkü Kuş Gölü’nün güneydoğusunda, konumlanmış Daskyleion’da (bugünkü adıyla Hisartepe) bir satraplık merkezi kurmuşlardır.
Daskyleion’un lokalizasyonu ilk kez 1952 yılında, Alman bilim adamı Kurt Bittel tarafından yapılmıştır. Bittel’in Bandırma’nın 30 km. güneyinde, Kuş Gölü’nün güney doğusunda, Ergili Köyünün 2 km batısında yer alan Hisartepe üzerinde Daskyleion’un yer aldığını saptamasından sonra, 1954 yılında, Ekrem Akurgal kazılara başlamıştır. 1960 yılına kadar devam eden Akurgal, kazılarında ele geçen buluntular arasında yer alan 500 adet Bullaların (mühür) bazıları üzerinde Xerxes adının bulunması, Pers Satraplık Merkezi’nin Hisartepe’de yer aldığını arkeolojik verilerle kanıtlamıştır.
1960 yılında ara verilen kazılara, 1988 yılında Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tomris Bakır Başkanlığı’nda ve 2008 yılından itibaren de Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kaan İREN başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülmektedir.
Daskyleion Kazılarında ele geçen buluntular Bandırma Arkeoloji Müzesi ve Balıkesir Kuva-yı Milliye Müzesi’nde sergilenmektedir