Rahmi M. Koç Müzesi-Taksiyarhis Kilisesi
Kilise, Alibey (Cunda) Adası Rum Ortodoks (Moschonese) cemaati tarafından, 1873 yılında, eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Kilise, “Taksiyarhis”e, yani Koruyucu Baş Melekler Cebrail ve Mikail’e atfedilmiştir. Tek kubbeli, bazilika tipinde, dikdörtgen planlı yapı, döneminde yaygın olarak kullanılan neoklasik mimari üslubundadır. Duvarların sarı rengi, avluya açılan anıtsal kapısı, sarımsak taşından yapılmış olan silindirik sütun başları ve süsleme sanatları, sekizgen gövdeli kubbesi, Ion başlıklı sütunlar, İncil yazarlarının resimleri, kilisenin dikkat çekici öğeleridir. “İsa’nın Vaftiz Töreni, İsa’nın Doğumu ve Melekler” gibi görülemeye değer duvar resimleri bulunmaktadır. Melekler arasında Roma Dönemi savaş giysileri içinde savaşçı kimliği ile betimlenen Baş Melek Taksiyarhis (Cebrail) dikkat çekicidir. Kilisenin en çok merak edilen resmi ise “Yunus Peygamberin balığın ağzından çıkış sahnesi” olarak tanımlanmaktadır.
02.05.2011 tarihli Vakıflar Meclisi kararı ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na kiliseyi müzeye dönüştürmek için tahsis edilmiştir. Tarihi binanın restorasyonu yapılmış ve 2014 yılında Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Müze, İstanbul ve Ankara’da bulunan Rahmi Koç müzelerine benzer biçimde tasarlanmıştır. İçerisinde, eski dönemlere ait otomobil, motosiklet, deniz araçları, çocuk oyuncakları, günlük hayatta kullanılan ev malzemeleri, vb. bulunmaktadır.
ÇALIŞMA SAATLERİ
Hafta İçi Pazartesi – Cuma 10:00-17:30
Hafta Sonu: Kapalı
Müze Giriş Ücreti: Ücretlidir.
Müze Kart Uygunluğu: Müze Kart geçerli değildir.